• Index
  •  » O grze
  •  » Przebieg szkolenia i nauki psów

#1 2010-12-06 15:02:57

Fretka

Administrator

Punktów :   

Przebieg szkolenia i nauki psów

Szkolenia psów polegają na wykładach. O ustalonych godzinach i w ustalone dni, wszyscy zapisani wchodzą na shoutbox podany w temacie szkoły. Oto jak mniej więcej ma przebiegać szkolenie PT i Agility:
1. Omawianie wykonywania komendy np. 'siad' (rękę ustaw nad psią głową i kieruj nią...) Omawianie regulaminu agility, instrukcje oswajania psa z przeszkodami, nauka prowadzenia psa itp. (najpierw zachęcamy psa do pokonania...)
2. Sprawdzenie obecności i posłuchu. W niektórych zdaniach będą ukryte wyrazy, które uczestnicy szkolenia muszą powtórzyć np. Sadzamy psa. Powiedzcie 'hopka'. Dajemy sygnał startu...
3. Pytania dot. instrukcji wykładowcy np. "a jeśli pies nie siada?"
4. Informacja o nauczonej komendzie na koniec szkolenia np.: Wasze psy nauczyły się nowej komendy: 'siad'. Informacja nie musi pojawiać się na każdym szkoleniu.

Powyższy przykład tyczy się każdego szklenia ( PT, agility, tropienie itd.)
Mam nadzieję że pomysł wam się podoba (Klakier ma czasem fajne pomysły XD). Taki rodzaj treningów może też przydać się w realnym życiu Wink
-------------------Do instruktorów--------------------
W temacie waszego szkolenia musi znaleźdź się:
-oferta szkoły (czego uczycie)
-cena kursu, godziny i dni wykładów
-ShoutBox na którym odbędą się wykłady (proponuje: polchat.pl ; cbox.ws)
Pamiętajcie, że, aby dodać nowy rodzaj szkolenia (PT, IPO, Agility itd) musicie powiadomić o tym admina.

Jak uczymy psy!
Aby nauczyć psa jakiejkolwiek komendy musisz zrobić opis treningu w: temacie, na stronie www/blogu, w SB hodowli itp.
Jak tworzymy opis?
a) Opisujemy wszystkie sesje, tworząc cos na kształt poradnika: zawarty w jednym poście
b) Co jakiś czas opisujemy sesje szkoleniowe z psem. Dokładnie opowiadamy co robiliśmy. Taki styl nauki trwa dłużej (nawet kilka tyg.), jednak doskonale się sprawdza, kiedy piszemy na spacerze, albo na odwiedzinach np. *Jestem u Klakier*Raine, siad *naprowadzam smakołykiem...* itd.

Jeżeli korzytamy ze sposobu "b" proszę o napisanie przy nauczonych komendach psa, gdzie został on tego nauczony np.

Imię: Raine
Komendy: Siad, Waruj, Do mnie, Stój (moje odwiedziny), skok przez nogę, czołgaj (spacer w Puszczy Ogoniastej) itd.

MOŻNA NA PRZEMIAN UCZYĆ PSA: RAZ SPOSOBEM "A" A RAZ "B"

• Index
  •  » O grze
  •  » Przebieg szkolenia i nauki psów

Stopka forum

RSS